Chen stílus

 

A taijiquan jelenleg 5 fő stílusra oszlik: Chen, Yang, Wu (Hao), Wu, Sun és számos kisebb stílus, mint a Fu, Cheng, Wudang, Zhaobao, Hulei stb., amelyek a fő stílusokból származnak.

Mindezek a stílusok a Chen stílusból erednek, amely annak az embernek a vezetékneve, akit széles körben a taijiquan megteremtőjének tartanak, Chen Wangting (1580-1660).

Ez a stílus Kínában, Henan tartományban, Wen régióban, Chenjiagou faluban alakult ki, és a múlt század elejéig szinte kizárólag ebben a régióban gyakorolták.

Chen Zhaopi (08.04.1893-30.12.1972 ), más néven Jipu, 18. generáció, 1928-ban költözött Beipingbe (Észak-Béke, a mai Peking neve azokban az időszakokban, amikor nem volt Kína fővárosa, pl. 1928 és 1949 között), ahol elkezdte tanítani a családi művészetet. Tőle tanulta a családi művészetet négyéves korától Yang Song Quan, az unoka, aki a nagyapja által gyakorolt Chen stílus elkötelezett folytatója.

Romániába a Chen stílusnak ez a változata Yang Song Quan mester és egyik tanítványa, Li Li muttaták be, köszönhetően Alin Zhong úr erőfeszítéseinek, aki felfedezte ezt a mestert, a hiteles tudás kincsesbányáját, és meggyőzte, hogy jöjjön hozzánk, valamint Răzvan Damian úr és Carmen Alona asszony szervezőmunkájának. A Yang mester által a romániai jelenléte alkalmával tanított első mozdulatok sok szívet meghódítottak, mind a taijiquan alapos ismerete és lelkesedése, mind a mindennapi életben tanúsított szerénysége és erénye.

Az esemény résztvevőjeként és egy ilyen emeritus tanárral azonnal beleszerettem a Chen stílusba, megállapítottam annak hatékonyságát, és úgy éreztem, hogy mindenkinek érdeke, hogy Nagyváradon megpróbáljuk gyakorolni, a lehető legközelebb a hagyományos módszerekhez.

Az általunk gyakorolt stílus a Chen – laojia (régi stílus), amelyet a 18. században Chen Changxing hozott létre, tehát a Chen Jia Gou-ból származó stílus.