Stilul Chen
Taijiquanul în prezent este împărțit în 5 stiluri majore: Chen, Yang, Wu (Hao), Wu, Sun și o mulțime de stiluri minore ca Fu, Cheng, Wudang, Zhaobao, Hulei etc. , derivate din stilurile majore.
Toate aceste stiluri au ca origine stilul Chen, care este numele de familie a celui care este considerat îndeobște creatorul taijiquanului, Chen Wangting (1580-1660).
Acest stil s-a dezvoltat în China,provincia Henan, regiunea Wen, satul Chenjiagou și s-a practicat până la începutul secolului trecut aproape în exclusivitate în această regiune.
Chen Zhaopi (08.04.1893–30.12.1972 ), numit și Jipu, generatia 18, s-a mutat in 1928 in Beiping (Pacea din nord, numele Beijingului de azi în perioadele când nu a fost capitala Chinei, ca de ex. din 1928 până în 1949) unde a început să predea arta familiei. De la dânsul a învățat arta familiei, începând cu vârsta de 4 ani, Yang Song Quan, nepotul său, un continuator devotat al stilului Chen practicat de bunic.
În România, au ajuns atât această versiune a stilului Chen cât și maestrul Yang Song Quan împreună cu una dintre elevele sale, Li Li, mulțumită strădaniei domnului Alin Zhong care a descoperit acest maestru tezaur de cunoștințe autentice și l-a convins să vină la noi și a eforturilor de organizare a domnului Răzvan Damian și doamnei Carmen Alona. Primele mișcări predate de maestrul Yang cu ocazia prezenței sale în România au cucerit multe inimi, atât prin cunoașterea în profunzime a taijiquan-ului și entuziasmului față de acesta cât și prin modestia și virtutea demonstrate în viața de fiecare zi, apanajele celui care este pe Calea cea bună.
Fiind participant la acest eveniment și având un astfel de profesor emerit, am îndrăgit imediat stilul Chen, am constatat eficiența sa și am considerat că este in beneficiul tuturor să încercăm să-l practicăm în Oradea, cât mai aproape cu putință de metodele tradiționale.
Stilul practicat de noi este Chen – laojia (stilul vechi), creat în secolul XVIII de Chen Changxing, deci un stil originar din Chen jia gou.