Cartofi dulci (yams)cu rozmarin

NB nu sunt solanacee, ci legume, cu amidon rezistent, recomandate in toate tipurile de alimentație sanatoasă; cantitațile sunt pt o familie mai mică
Cartofii (2,3 mijlocii) se curață, se taie ca la cartofii pai, aprox 1 cm, si se asezoneaza cu putina sare, cateva rămurele de rozmarin tăiat mărunt 2,3 căței de usturoi, sau o tija de usturoi verde, 3-4 linguri de ulei de măsline extra-virgin si se lasă la rece cel puțin o oră pentru a-și amesteca aromele. Se prepară relativ repede, 10- 15 minute. Când se pun la foc, se adaugă o jumătate de cană de apă, intrucât se pot prinde de fundul cratiței. Sunt gata când se inmoaie cartofii.
Cartofii pot fi preparați si in cuptor, atunci se spală, nu se curăță de coaja și se pot amesteca după ce s-au răcit, cu ulei de măsline, măsline, verdețuri …sunt puțin dulci dar extrem de sățioși.

Avocado cu andive

Avocado Hass, se vinde in plasă, este mai untos se potrivește bine.
Avocado se zdrobește, se adaugă o ceapă roșie tăiată mărunt, si/sau usturoi, zeamă de lămâie, sare- după gust și se amestecă bine și apoi se servește în frunze de andive.

Grill de conopidă marinată

4 porții
O jumătate de cană de ulei de măsline, 2 linguri de ceapă tăiată mărunt, 1-2 căței de usturoi zdrobiți, 2 linguri de condimente italienești adevărate (busuioc, oregano, rozmarin, salvie) sare după gust, piper proaspăt măcinat și zeama de la o lămâie se amestecă intr-un bol.
2 conopide se spală și se taie in bucăți de aprox 1-2 cm grosime, ca niste ”fripturi” și se trec prin marinadă. Apoi se pun pe grill sau se pot frige intr-o tigaie (eu am folosit ce a mai ramas din marinadă), cu grijă să nu se ardă. Se pun pe o farfurie caldă. Se pot aduga condimente italienești/mărar proaspăt și ulei de măsline. E un fel principal, se pot adăuga cartofii dulci la el.
”orez” din conopidă
O căpățână de conopidă se spală, se taie in bucăți mai mici si se răzuiește pe răzătoatea mică sau in robot, dar cu grijă să nu se mărunțească prea mult. Arată ca boabele de orez. Apoi se presează cu servețele se hârtie pt a prelua apa din ea. Se sotează cu o lingură de ulei de avocado sau măsline intr-o tigaie la foc mediu timp de 5-8 minute, să se inmoaie, dar nu prea tare, in principiu sa nu isi piardă forma și să se zdrobească. Se acoperă cu un capac in timpul sotării și se amestecă constant. Se pot adăuga fulgi de migdale aurite sau semințe de pin ușor aurite, cu pudră de curry, sare, piper, verdețuri de tot felul, ghimbir, usturoi, ceapă verde etc. Este o garnitură foarte bună pentru ciuperci prăjite.