Mâncare de linte cu dovlecei

Ingrediente
⅔ cana linte rosie
2-3 cani apa
2 ardei grasi rosii, maruntiti
1 dovlecel mai mare, taiat cubulete
1 ceapa, tocata
3 lingurite curry pudra
sare si piper macinat, dupa gust
2 Linguri ulei

Mod de preparare
Incinge uleiul intr-o cratita.Adauga ardeiul, dovlecelul si ceapa. Soteaza-le 5 minute.
Adauga lintea rosie, apa si condimentele. Lasa-le la gatit pe foc mediu aproximativ 20 de minute, pana lintea este moale si mare parte din lichid este absorbit. Serveste mancarea de linte si dovlecel cu orez basmati.

Tocăniță de dovlecei

Ingrediente pentru 4 porţii

3 dovlecei de mărime medie
1 ceapă mare sau 2 mici
1 ardei gras
1 morcov
3 roșii mari bine coapte
100 ml de ulei
sare piper boabe (sau măcinat)
1 foaie de dafin micuță
o linguriță de cimbru uscat
pătrunjel verde sau mărar – pentru presărat deasupra

Mod de preparare

Tăiem ceapa și ardeiul gras cubulețe, iar morcovul îl dăm pe răzătoarea cu găuri mari.
Într-o cratiță încăpătoare călim legumele de mai sus în ulei timp de 2-3 minute, doar pană se înmoaie ceapa și devine sticloasă. Amestecam din când în când sa nu se lipească.
Punem în cratiță dovleceii spălați și curățați de coaja (dacă țineți musai, dar eu nu-i curăț) și tăiați cuburi potrivit de mari.
Adăugăm roșiile pasate bine la blenderul vertical (ca acesta) și 100 ml de apă. Condimentăm cu sare, piper și cimbru uscat, punem și o frunzuliță de dafin și lăsăm totul să fiarbă acoperit, la foc mic pana când se înmoaie cuburile de dovlecel. Ele trebuie totuși să rămână puțin ferme, să nu se înmoaie de tot.
Se servește caldă sau rece, presărată cu pătrunjel proaspăt sau mărar.

Dovlecei scăzuți sau mâncare de dovlecei cu roșii și usturoi

Ingrediente:
1 kg de dovlecei fragezi
1 ceapă medie
2 linguri de ulei
sare
300 g roșii de vară coapte și aromate
3-4 căței de usturoi
mărar verde tocat

Mod de preparare
Am curățat dovleceii de coajă și i-am spălat. Am spălat și roșiile si mi-am pregătit la îndemână și ceapa și usturoiul.
Am tăiat dovleceii în cubulețe. Dacă sunt mai bătrâni va trebui să-i scobiți în interior și să eliminați semințele și filamentele fibroase.
Am tocat ceapa și am tăiat și roșiile în cuburi. Nu le-am despielițat de data aceasta deoarece nu mă deranjează cojițele de roșie (ele conțin multe elemente nutritive și este păcat să le aruncăm).
Am ales o cratiță potrivită și am pus în ea ceapa tocată împreună cu 2 linguri de ulei și un praf de sare. Am călit ceapa la foc mic, sub capac, până s-a înmuiat și a devenit sticloasă. Nu trebuie rumenita!
Apoi am pus în cratiță cubulețele de dovlecel și sare. Am amestecat totul și am pus din nou capacul peste cratiță.
Dovleceii se înabușă în suc propriu, nefiind nevoie de apă în plus. Ei conțin destulă apă în țesuturi. După 12-15 minute (la foc mic) dovleceii s-au înmuiat și le-am adăugat roșiile tăiate.
Am amestecat cu grijă (să nu terciuiesc dovleceii) și am continuat gătirea însă fără capac. Roșiile lasă și ele apă și noi dorim să mai scăpam de ea – facem mâncare scăzută! Etapa aceasta durează cam 10 minute. Nu vrem să fierbem dovleceii până se fac praf (devin pastă)! În final am tras cratița cu mâncare de dovlecei cu roșii deoparte și am adăugat usturoiul zdrobit și mărarul tocat. Ambele se pun după gust.

Fritată dovlecei

Ingrediente

6 oua
1/2 dovlecel
2 linguri iaurt
cimbru proaspat
sare
piper
ulei de masline

Mod de preparare
Spalam bine dovlecelul, mie nu imi place sa il curat de coaja, dar se poate daca doriti,
apoi ii taiem pe lungime in 4 si le indepartam mijlocul cu samburii.
Ii feliem subtire si ii punem la prajit in 2-3 linguri de ulei de masline pana se rumenesc putin,
adaugam sare si piper si cimbrul tocat marunt. Ouale le batem impreuna cu iaurtul si apoi
le turnam peste dovlecei. Lasam 3-4 minute pe fiecare parte pana devine aurie.